Πρόσφατα Άρθρα

Υπηρεσίες

" να σχετίζεται πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά με το παιδί του δείχνοντας εμπιστοσύνη "
Πώς να ηρεμήσω ένα θυμωμένο παιδί: Κάποιες τεχνικές πρακτικές Μαρίνα Μποζάνη Ψυχολόγος, Ατομική Ψυχοθεραπεία Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων, Συμβουλευτική Γονέων

Πώς να ηρεμήσω ένα θυμωμένο παιδί: Κάποιες τεχνικές πρακτικές

Ο θυμός αποτελεί ένα από τα βασικά συναισθήματα που βιώνουμε πέραν της χαράς, της λύπης και του φόβου. Ο θυμός, όπως και τα υπόλοιπα συναισθήματα, άλλωστε, βασικό στόχο έχουν την επιβίωση του ατόμου. Όπως, λοιπόν, οι ενήλικες δικαιούνται να θυμώνουν στην καθημερινότητά τους, έτσι και τα παιδιά έχουν το ανάλογο δικαίωμα. Η διαφορά, όμως εδώ είναι ότι οι ενήλικες, τις περισσότερες φορές γνωρίζουν ποιοι είναι οι κοινωνικά αποδεκτοί τρόποι για να εκφράσουν τον θυμό τους. Αντιθέτως, τα παιδιά μη γνωρίζοντας πώς να διαχειριστούν αυτό το τεράστιο συναίσθημα που βράζει μέσα τους σαν ηφαίστειο, πολλές φορές προβαίνουν σε πράξεις και συμπεριφορές μη αποδεκτές. Γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς, ως ενήλικες είμαστε επιφορτισμένοι με το χρέος να βοηθήσουμε το θυμωμένο παιδί να διαχειριστεί μεταξύ άλλων και αυτό το συναίσθημα.

Κάποιες τεχνικές που φαίνεται να βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι παρακάτω:

  1. Πάρτε το μια αγκαλιά: Τα παιδιά πολλές φορές φαίνονται θυμωμένα αλλά πίσω από αυτό το συναίσθημα μπορεί να κρύβονται άλλα συναισθήματα ευαλωτότητας όπως είναι η λύπη, η απογοήτευση ή ο φόβος. Συχνά το ένστικτο της επιβίωσης οδηγεί το παιδί όταν νιώθει ευάλωτο να προβάλλει μπροστά το συναίσθημα του θυμού καθώς αυτό του δίνει την ψευδαίσθηση ότι διαθέτει τον έλεγχο ενώ παράλληλα του προσφέρει την ασφάλεια ότι έτσι δείχνει πιο δυνατό. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις που πίσω από τον θυμό κρύβονται άλλα συναισθήματα, μια στοργική αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και να ηρεμήσει.
  2. Δείξτε κατανόηση: Όταν ένα παιδί είναι θυμωμένο, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να το βοηθήσει είναι να το κριτικάρει κανείς σχετικά με αυτό που βιώνει εκείνη τη στιγμή. Άρα αντί να επιπλήξετε το παιδί για τον θυμό που βιώνει, είναι πιο ωφέλιμο να δείξετε κατανόηση στο συναίσθημά του και να το διαβεβαιώσετε ότι γνωρίζετε πώς αισθάνεται και ότι μπορείτε να το βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα.
  3. Πάρτε μαζί τρεις βαθιές αναπνοές: Γίνετε πρώτα εσείς το παράδειγμα για το παιδί και ήρεμα εξηγήστε του ότι τρεις βαθιές αναπνοές μπορούν να το βοηθήσουν να αισθανθεί καλύτερα. Δείξτε του πρώτα εσείς τι πρέπει να κάνει και μετά ενθαρρύνετέ το να σας ακολουθήσει.
  4. Δώστε του λίγο χρόνο: Το να απαιτούμε από ένα θυμωμένο παιδί να ηρεμήσει αμέσως και να μας ακούσει είναι εντελώς ανούσιο και δείχνει ότι δεν το σεβόμαστε. Το παιδί πρέπει να έχει χρόνο να επεξεργαστεί αυτό που βιώνει έτσι ώστε να το διαχειριστεί κατάλληλα. Παρακινήστε το παιδί να πάει σε έναν χώρο όπου αισθάνεται άνετα και ευχάριστα και να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται για να ηρεμήσει. Διαβεβαιώστε το ότι μπορεί να σας φωνάξει όποτε σας χρειαστεί και εσείς θα πάτε αμέσως κοντά του. Προσοχή όμως, μην απαιτήσετε από το παιδί να ακολουθήσει αυτήν την οδηγία αν δεν θέλει το ίδιο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην εσφαλμένη εντύπωση ότι τιμωρείται και το διώχνετε από κοντά σας επειδή θύμωσε. Αν δεν θέλει να απομακρυνθεί από τον χώρο, απλά αφήστε το για λίγο να πάρει τον χρόνο του και μετά προσπαθήστε να του μιλήσετε.
  5. Ξεκινήστε μαζί μια δραστηριότητα που του αρέσει: Μια ακόμη τεχνική που βοηθάει στην περίπτωση ενός θυμωμένου παιδιού, είναι η παρακάτω η οποία μοιάζει με αντιπερισπασμό. Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού από το ερέθισμα που του έχει προκαλέσει τον θυμό και προτείνετέ του να ασχοληθείτε μαζί με μια δραστηριότητα που ξέρετε ότι του αρέσει. Ακόμη και αν αρχικά το παιδί αρνηθεί, ξεκινήστε εσείς μόνοι σας την δραστηριότητα και το πιο πιθανό είναι το παιδί σε λίγο να σας ακολουθήσει.

 

Σε κάθε περίπτωση διατηρήστε την ψυχραιμία σας όποια κι αν είναι η αντίδραση του παιδιού καθώς οι φωνές και οι εντάσεις σίγουρα δεν οδηγούν πουθενά. Ωστόσο, αν οι εκρήξεις θυμού είναι συχνές, έντονες και δεν κατευνάζονται εύκολα, ίσως θα ήταν χρήσιμη μία επαγγελματική συμβουλή από έναν ειδικό.

Μαρίνα Μποζάνη, Ψυχολόγος Msc

Πηγή: politischios.gr